zondag 9 augustus 2009

Zwamweer

Juli is warm en nat geweest en dat schijnt goed te zijn voor paddestoelen en zwammen e.d.. De Utrechtse Heuvelrug is voornamelijk droge zandgrond en vormt dus een wat moeilijker leefgebied voor schimmels. Deze vormen kwam ik tegen op een korte wandeling door het Spanderswoud.



Mert namen kom ik niet verder dan de (hier niet afgebeelde) vliegenzwam dus als er kenners zijn die mij de namen kunnen vertellen zet ik ze erbij.




dinsdag 4 augustus 2009

Raar eikeltje


Gezien in een eikenboom op de Franse Kamphei bij Bussum. Op de top van de eikel zit een vergroeiing als een soort exotische vrucht met gekartelde randen, zo'n 4 cm. in doorsnee. Helaas heeft de foto wat bewegingsonscherpte (ik gebruik een simpel cameraatje). Ik vermoed dat het komt door een insect maar zeker weten doe ik het niet. Heeft iemand een idee ?

zondag 2 augustus 2009

Grafheuvels

Vorige week zaterdag, tijdens mijn wandelweekendje met de jongens, zagen wij op de Zuiderheide bij Hilversum mensen aan het werk bij de grafheuvels in de buurt van theehuis 't Bluk. Dit waren vrijwilligers die het Goois Natuur Reservaat hielpen bij de onderhoud van de grafheuvels. Jonge struikjes en boompjes werden er verwijderd. Deze grafheuvels dateren uit de tijd van de 'Hilversumcultuur', de vroege tot midden bronstijd, zo'n 1800 tot 1200 v.Chr..


Ze zijn niet omheind en sommige hebben dan ook nogal te lijden onder het gebruik door mensen, honden en konijnen.
Leden van de archeologische vereniging Naerdincklant zijn nu ook een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van grafheuvels in het Spanderswoud. voorlopig doet men echter alleen opmetingen van de 5 tot 10 vermoedelijke grafheuvels. Het Spanderswoud ligt op de Utrechtse Heuvelrug, een zandrug bestaande uit dek- en stuifzanden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd en een 'drukbewoond' gebied in het verre verleden. Het Spanderswoud bezoek ik regelmatig en het is voor mij dan ook geen verrassing dat er grafheuvels zijn. Het kan echter lastig zijn om een grafheuvel te onderscheiden van een stuifduin, zoals deze grafheuvel


die in de nabijheid ligt van wat, volgens mij, overduidelijk stuifduinen zijn met hun langgerekte vorm. Grafheuvels plegen over het algemeen rond te zijn en apart te liggen. Op de site van Naerdincklant vond ik helaas geen recente informatie over de huidige opmetingen.

zaterdag 1 augustus 2009

Lichtglooiende paarse heidevelden ?

't Gooi en de Veluwe staan o.a. bekend om de uitgestrekte heidevelden. Rond deze tijd hoort dat schier oneindige paarse vergezichten op te leveren waar fietsende en wandelende mensen uren plezier aan kunnen beleven. Menig vergezicht is nu echter niet paars maar bruin van kleur en dat komt niet door het droge voorjaar maar door het Heidehaantje, of beter gezegd : de larve van het Heidehaantje.



"Het heidehaantje : deze keversoort vreet de blaadjes van de struikhei aan, waardoor deze geleidelijk afsterft en een dikke strooisellaag vormt, die ideaal is voor de ontwikkeling en overwintering van de kever. De keverplagen zijn cyclisch en treden rond de vijf tot tien jaar op. Er zijn aanwijzingen dat door de toegenomen bemesting ook de keverplagen frequenter en heviger worden." (bron : Wikipedia)
In 't Gooi zijn vooral de Tafelbergheide en Limitische heide getroffen. De Westerheide en Bussummerheide lijken de dans te ontspringen al kun je daar ook bruine stukken aantreffen. Een klein stukje heide bij Bussum, de Fransche Kampheide, dat niet begraasd wordt, zelden geplagd en elke dag bemest door de honden doet het echter nog uitstekend.
Op de stukken die vorig jaar en het jaar daarvoor in de brand hebben gestaan hebben het pijpenstrootje en de lage braamstruiken de overhand maar afgezien daarvan doet de 'oude' heide het uitstekend. Overigens gaat het met de krentenboompjes voor het tweede achtereenvolgende jaar zeer slecht. Hopelijk zitten die, net als de heide, in een cyclus en herstellen ze zich in de loop der tijd. We zullen zien.