zaterdag 1 augustus 2009

Lichtglooiende paarse heidevelden ?

't Gooi en de Veluwe staan o.a. bekend om de uitgestrekte heidevelden. Rond deze tijd hoort dat schier oneindige paarse vergezichten op te leveren waar fietsende en wandelende mensen uren plezier aan kunnen beleven. Menig vergezicht is nu echter niet paars maar bruin van kleur en dat komt niet door het droge voorjaar maar door het Heidehaantje, of beter gezegd : de larve van het Heidehaantje.



"Het heidehaantje : deze keversoort vreet de blaadjes van de struikhei aan, waardoor deze geleidelijk afsterft en een dikke strooisellaag vormt, die ideaal is voor de ontwikkeling en overwintering van de kever. De keverplagen zijn cyclisch en treden rond de vijf tot tien jaar op. Er zijn aanwijzingen dat door de toegenomen bemesting ook de keverplagen frequenter en heviger worden." (bron : Wikipedia)
In 't Gooi zijn vooral de Tafelbergheide en Limitische heide getroffen. De Westerheide en Bussummerheide lijken de dans te ontspringen al kun je daar ook bruine stukken aantreffen. Een klein stukje heide bij Bussum, de Fransche Kampheide, dat niet begraasd wordt, zelden geplagd en elke dag bemest door de honden doet het echter nog uitstekend.
Op de stukken die vorig jaar en het jaar daarvoor in de brand hebben gestaan hebben het pijpenstrootje en de lage braamstruiken de overhand maar afgezien daarvan doet de 'oude' heide het uitstekend. Overigens gaat het met de krentenboompjes voor het tweede achtereenvolgende jaar zeer slecht. Hopelijk zitten die, net als de heide, in een cyclus en herstellen ze zich in de loop der tijd. We zullen zien.


Geen opmerkingen: